Začněte s fazolí mungo

Fazole je jednoletá teplomilná rostlina, patřící do čeledi bobovité a pěstuje se zejména v Číně, Thajsku a je možné ji pěstovat i u nás, v České republice.
Fazolka je asi 5 mm malá, olivově zelená nebo červená a svou chutí připomíná hrášek.
Je rostlinným zdrojem bohatým na vitamíny E, B2, B3, B6, minerální látky jako hořčík, vápník, železo, draslík, vlákninu a lehce stravitelné bílkoviny.
Mungo fazole klíčí Naklíčeno několik dní. Nejprve je propláchnete a při pokojové teplotě je asi den necháte namočené ve vodě. Poté je nutné je znovu propláchnout a nechat ve vlhku klíčit. Proces trvá 2 – 3 dny. Je nutné je alespoň 2x denně proplachovat čistou vodou, aby se zabránilo hnilobě nebo plísni.fazole mungo.jpg
Připravené ke konzumaci jsou ve chvíli, kdy klíčky dosáhnout asi 2 cm. Můžete je konzumovat i dříve, protože až se objeví kořínky, začne mungo ztrácet živiny.
Před konzumací je nutné je opět propláchnout vodou. Můžete je uložit do lednice v uzavíratelné dóze, ale skladujte je maximálně týden.
Mungo fazole mají skvělé detoxikační účiny, jsou snadno stravitelné, snižují hladinu cholesterolu, regenerují poškozené cévy, pročišťují krevní oběh, používají se k terapeutickým účelům, pomáhají při kardiovaskulárním onemocnění a posilují imunitu.fazole v misce.jpg
 
Můžete si je vypěstovat doma z produktů Fazole mungo – semena na klíčky, Mungo Wolfberry Bio semínka na klíčení, Mungo Bio – fazole na klíčení aj.
 
Optimální je spojení s olejnatými plodinami (slunečnice, sezam), kořenovou zeleninou (celer, mrkev, fenykl), řeřichou, cibulí, ředkvičkou, řepou vodnicí.
Lehký a rychlý salát vykouzlíte z klíčků, nastrouhané mrkve, nakrájeného pekingského zelí, soli, cukru, sójové omáčky, olivového oleje a octa.
Fazole můžete použít i do polévek, pomazánek, na pečivo apod.
 
Naklíčeného munga by se nemělo sníst více než jedna velká hrst denně.