Vaření v tlakovém hrnci je úsporné a zdravější

Usnadnit a urychlit proces vaření už toužili lidé před staletími. Tlakový hrnec byl vynalezen již v 17. století, Francouz Denis Papin byl prvním člověkem, který vaření v tlakovém hrnci praktikoval. Hrnec pochopitelně nebyl vyroben pomocí moderních technologií, byl velice primitivní, přesto účinný.
Tlak vodní páry v principu urychlí vaření až několikanásobně. Při dnešních rostoucích cenách energií je pořízení tlakového hrnce více než vhodné. Potraviny uvařené v papiňáku jsou také díky kratší době vaření obohaceny o větší množství potřebných živin. 
tlakový hrnec

Nebezpečí výbuchu? Zapomeňte!

Zejména starší generace se obává nebezpečí výbuchu tlakové nádoby a papiňák do jejich kuchyně prý vůbec nepatří. To je však neopodstatněné, jestliže budeme dodržovat základní principy bezpečného vaření. Měli bychom vždy u tlakového hrnce kontrolovat stav pryžového těsnění, zda není zpuchřelé a zda doléhá po celém obvodu styčné plochy mezi hrncem a poklicí. Mechanicky poškozené, naříznuté, nebo zmačkané těsnění nahraďte novým. Dbejte na to, aby otvor pro únik páry nebyl ucpaný nečistotami. Poklici tlakového hrnce se vyplatí umývat vždy ihned po použití, kdy na ní nejsou zaschlé zbytky potravin.
masové závitky